4G ve 4G LTE Teknolojileri ve GSM Ağına Etkileri

Artan mobil hızla beraber, mobil telefonunuzdan internete bağlanmak, ev bilgisayarınızdan bağlanmaya kıyasla daha rahat ve hatta bazen daha hızlı olmaktadır. GSM teknolojisi, herşeyi her yerden yapabileceğimiz yeni “mobil yaşam tarzı”nı beraberinde getiriyor.

Son birkaç yıldır akıllı telefon kullanımı yükseliş göstermekte. Yetişkin insanların %80’i en az bir akıllı telefona sahip ve günde yaklaşık 11 saati elektronik medya ile harcamakta. Mobil ağda genişleme olmaması, bağlantı hızında düşmeler mobil bağlantımızı etkileyebilmektedir. Hepimizin ortak kanaate varabileceği gibi, bir internet sayfasını açarken ya da bir video izlerken datanın çalışmaması bıkkınlık verebiliyor. Hepimizin, internet bağlantısının daha hızlı olmasına ihtiyacı var. 3G teknolojisi ve mobil data kullanımının devreye girmesi ile birlikte hepimizin hayatları değişti. 4G ve hatta ileride 4G LTE teknolojisinin devreye girmesi ile hayat daha da güzel olacak. Pekiyi, 4G ve hatta 4G LTE teknolojilerini bu kadar iyi yapan nedir?

Saniyede 1 GB gerçek hıza çıkabilmesi ile 4G (4. Jenerasyon) mobil data, 3G’ye kıyasla 10 kat daha yüksek hıza ulaşabilmekte. Bir mp3 müziği 4G ağ ile indirme sadece 10 saniye alırken, aynı mp3 dosyasını 3G ile indirmek 4 dakika alacaktır. 4G’nin kapasitesi, akıllı telefonların tüm potansiyelinin keyfini çıkartmamızı sağlayacak.

Hali hazırdaki en yüksek iletişim hızı, yukarıda bahsedilen 4G’yi bile geride bırakan ve henüz ülkemizde devrede olmayan 4G LTE (Long Term Evolution: Uzun Vadede Evrim) ağıdır. Mükemmel bir senaryoda, saniyede 5 ve 12 mb arası indirme hızı ile 4G LTE, kullanıcıların kesintisiz olarak canlı video yayını izleyebilmelerini veya online oyun oynamalarına olanak sağlayabilmektedir. Ancak, hizmete girdiği ülkelerde şu anki kapasitesi ile 4G LTE ağı, ağ darlığı ve kapsama alanı azlığı nedeni ile saniyede sadece 3 mb ile 8 mb arası indirme hızına ulaşmıştır. Bu hız, 4G LTE’nin potansiyeline oranla çok düşüktür ve bu yüzden 4G LTE ağının kapsama alanının genişletilmesinin çalışmaları da devam edecektir.

Devam etmekte olan ağ genişletme çalışmaları ve yeni baz istasyonu kurulumları, mevcut baz istasyonu sahiplerinin kendilerini güvende hissetmelerine yol açsa da gelişen teknoloji mevcut baz istasyonlarının varlığını da tehdit etmektedir. Bir 4G baz istasyonunun kurulacağı konumun belirlenmesinde pekçok etken rol alır. Bu, bazı durumlarda mevcut kurulu bir 3G baz istasyonunun geliştirilmesini gerektirebiliyorken, ayrıca daha farklı yerlerde yeni baz istasyonlarının kurulumlarını beraberinde getirebilmektedir. Yeni baz istasyonlarının kurulması ve mevcut baz istasyonlarının bazılarının teknolojilerinin geliştirilmesi ile mobil ağ kapsama alanında çakışmaların ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır. Kapsama alanındaki gereksiz görülen bazı bazi istasyonlarının varlığı, GSM operatörleri için lüzumsuz birer masraftır ve tasarruflu değildir. Tasarruf sağlamak adına gereksiz masrafların kısılması için GSM operatörleri, birçok baz istasyonunun sözleşmelerini feshetmek ve hatta bazı istasyonları ortak kullanmak zorunda kalacaklardır.

Sonuç olarak mobil ağ teknolojilerindeki gelişim bütün akıllı telefon kullanıcıları için birer nimet iken, teknoloji değişikliklerinin varlığı mülk sahiplerinin baz istasyonlarını ve baz istasyonu kira gelirlerini kaybetmelerine yol açacak birer tehdittir.

Kaynakça:

| www.statista.com | www.techcrunch.com | www.androidauthority.com | www.verizonwireless.com | www.digitaltrends.com | gadgetwise.blogs.nytimes.com |

Başlık: 4G ve 4G LTE Teknolojileri ve GSM Ağına Etkileri
Güncellenmiş: Şubat 1st, 2016
Yazar: IAI
« Blog'a Dön